5 vinkkiä rentouttavaan ja palauttavaan lomaan

Opi irtaantumaan töistä, rauhoittamaan mieli loman viettoon ja viettämään rentouttava ja hyvinvointia tukeva loma, josta palaat töihin energisenä ja palautuneena! Lue turkulaisen Kunto- ja hyvinvointikeskuksen Studio Onen Roosa ja Mikko Äikäs viisi vinkkiä onnistuneeseen lomaan!

5 vinkkiä rentouttavaan ja palauttavaan lomaan

Loma lähestyy ja sen huomaa to do -listan jatkuvana kasvuna. Miten ikinä ehdin saada kaiken tehtyä ennen lomaa? Loman alkaessa työasioista on vaikeaa päästää irti tai suorittaminen jää päälle ja jatkuu kotiasioiden to do -listan purkamisena. Taas ajatus: Äh, en millään ehdi saada kaikkea tehdyksi loman aikana. Ja pitäisi ehtiä vaan ollakin. Sitä murehtii jo etukäteen, miten täynnä kaikenlaisia suunnitelmia loma on, ja loman jatkuessa huomaa ajattelevansa, että pian se on jo ohi ja alkaa murehtia töihin paluuta.

Lomalla tulee ehkä kirittyä takaisin arjessa menetettyjä yöunia, valvottua myöhään ja nukuttua pitkään, nautittua runsaammin alkoholia. Ruokailut saattavat olla epäsäännöllisiä vaihtelevien päivien vuoksi ja liikunta jää taka-alalle muiden kiireiden, menojen ja suunnitelmien vuoksi.

Kuulostaako tutulta? Jos tunnistit joitain toimintatapoja itsessäsi, ei hätää. Ne ovat mielelle tavallisia tapoja reagoida stressiin ja pyrkiä helpottamaan tilannetta. Valitettavasti kyseiset keinot eivät kuitenkaan tue hyvinvointiamme pitkässä juoksussa ja mielen pyrkimys helpottaa tilannetta kääntyykin itseään vastaan. Emme palaakaan lomalta tyytyväisinä ja palautuneina, vaan väsyneinä ja hiukan allapäin.

Lue siis alle kootut vinkit ja opi irtaantumaan töistä, rauhoittamaan mieli loman viettoon ja viettämään rentouttava ja hyvinvointia tukeva loma, josta palaat töihin energisenä ja palautuneena.

1. Salli itsellesi lupa vaan olla ja nauttia

Stressaantuneina, kiireisinä tai kuormittuneina toimimme usein niin sanotulla autopilotilla. Tällaisessa suorittamismoodissa mielen on vaikeaa tehdä tilaa pysähtymiselle ja sallia itselle lupa vaan olla ja nauttia lomasta ja kaikesta siitä hyvästä, jota on läsnä kyseisessä hetkessä, jolloin meiltä jää huomaamatta monia positiivisia asioita kaiken suorittamisen, haasteiden ja ongelmanratkaisun keskellä. Mieli voi vastustaa suorittamisesta tai ongelmien ratkaisusta irtaantumista esimerkiksi seuraavan kaltaisilla ajatuksilla: En ehdi nyt pysähtyä, tämä pitää hoitaa ensin. En voi nauttia ennen kuin olen saanut tämän tehtyä. Huomaa: ne ovat vain ajatuksia ja uskomuksia, eivät totuuksia. Ehkä kyseisiä asioita ei odota sinulta kukaan muu kuin sinä itse? Sinä itse olet siis myös se, joka voi sallia itselleen luvan pysähtyä, olla ja nauttia, päästää irti.

Kysy itseltäsi siis alkuun: Voinko sallia itselleni luvan ihan vaan olla ja nauttia lomasta? Jos huomaat vielä mielen vastustusta, kysy itseltäsi: Mitä tapahtuisi, jos en tekisikään tätä asiaa juuri nyt? Mitä tapahtuisi, jos pysähtyisin hetkeksi nauttimaan? Jos mitään vakavaa ei tapahtuisi, ehkä voit sallia sen itsellesi?

2. Nuku palauttavasti, älä lamauttavasti

Väsyneenä lomalle jäädessä voi tulla nukuttua normaalia pidempään, joka puolestaan voi johtaa valvomiseen iltaisin. Tai toisin päin. Liiallinen epäsäännöllisyys unirytmissä johtaa palautumisen sijaan väsymykseen ja jopa alakuloisuuteen. Aikaisin nukkumaan meneminen voi tuntua haastavalta kauniina kesäiltana, mutta mitä jos kokeilisitkin herätä lomalla aina suurin piirtein samaan aikaan? Tämä voi toki olla jonkin verran myöhemmin kuin työarjessa, mutta sillä onko kyseessä tunnin vai neljän tunnin heitto, on suuri merkitys hyvinvointiisi.

Säännölliset heräämisajat totuttavat kehon pikkuhiljaa myös säännöllisiin nukkumaanmenoaikoihin, eikä nukkumaan tarvitse mennä väkisin, vaan sinne tekee mieli mennä. Jos herääminen tuntuu aluksi haastavalta, ota avuksi jokin hyvältä tuntuva aamurutiini, joka motivoi nousemaan. Ehkä lempikappale herätysääneksi, herätyskello kahvinkeittimen viereen ja aamukahvi omassa rauhassa aamun hiljaisuudessa terassilla linnunlaulua kuunnellen? Magiikkaa on paitsi kesäilloissa, myös kesäaamuissa - herää siis ajoissa ja usko pois, saat lomasta enemmän irti!

Merkittävä unen palauttavuuteen liittyvä tekijä on myös alkoholi. Alkoholialakuloisuus on monelle tuttu ilmiö tavallisena sunnuntainakin, jos lauantaina on tullut nautittua runsaammin alkoholia. Alkoholi aktivoi kehomme mielihyväjärjestelmän, joka toimii välittäjäaine dopamiinin avustuksella. Jos lomalla tulee miltei päivittäin nautittua alkoholia, saattaa tarve mielihyvän kokemiselle sitoutua liiaksi alkoholiin. Kun alkoholin käyttö loppuu, aivoihin syntyy lamauttava dopamiinivaje, joka aiheuttaa alakuloisuutta, ja jota voi tulla tarve paikata taas alkoholilla. Kesäisen drinkin, oluen tai lasin viiniä voi ehdottomasti sallia itselleen aina välillä, mutta muista, että raikkaan kesäjuoman voi valmistaa myös ilman alkoholia.

3. Panosta samaan aikaan rentouteen ja terveellisyyteen

Oletko joskus tehnyt jonkun tämänkaltaisen päätöksen: nyt laitan itseni ruotuun, alan syödä terveellisesti ja käydä salilla 5 kertaa viikossa, enkä juo alkoholia tai syö sokeria ainakaan kahteen kuukauteen? Miten se sujui? Miten mielesi voi tuolloin? Entä miten jatkoit sen jälkeen?

Tämänkaltaisissa lupauksissa ongelmana on, että mieli ei tykkää ehdottomuuksista ja kielloista. Liian tiukat säännöt rajoittavat elämää tarpeettomasti, eikä mieli voi silloin hyvin. Mitä jos pyrkimyksesi olisikin tällä kertaa tasapaino? Tasapaino sisältää sopivassa suhteessa niin rentoutta kuin terveellisiäkin valintoja. Valitse siis huoletta välillä jäätelö tai lasi viiniä kesäpäivän ratoksi, ja toisella kertaa tuoreista raaka-aineista valmistettu salaatti tai raikas smoothie. Panosta liiallisen ”hyvien ja huonojen” valintojen pohtimisen sijaan ateriarytmiin, jottei nälkä pääse yltymään liian kovaksi ja verensokeri laskemaan. Siitäkään ei kuitenkaan tarvitse ottaa itselleen stressiä, voit luoda itsellesi kevyen nyrkkisäännön: yksi ateria aina noin neljän tunnin välein. Tällöin riittää neljä ateriaa päivässä eli vaikka aamiainen, lounas, välipala ja illallinen. Pyri myös valitsemaan tuoreita raaka-aineita, värejä ja kauden makuja, niin ruuastakin tulee nautinto, ei suorite.

Liikunnasta ei kannata loman ajaksi laatia itselleen liian tarkkaa suunnitelmaa ja aikataulua, jottei mieli miellä sitä pakollisena suoritteena, vaan enemmänkin asiana, jota saa tehdä, josta saa nauttia. Itselle ja omalle kuntotasolle ja arjelle sopivissa määrin liikunta lisää energisyyttä ja luo hyvinvointia. Sen sijaan siis, että ajattelet, jaksanko lähteä tai onko pakko lähteä, kysy itseltäsi: Voinko sallia itselleni luvan lähteä ja nauttia siitä?

4. Nyt on näin

Saatat huomata mielen taipuvan näissä poikkeusolosuhteissa myös harmittelemaan sitä, että monia lomalla totuttuja asioita ei voikaan tehdä tällä lomalla. Nyt saatavilla olevat loma-aktiviteetit voivat tuntua sen vuoksi tylsiltä. Tai tekemättömien asioiden lista ja sen suorittaminen tai siitä murehtiminen saattaa harmittaa. Lomasää voi olla huono, lomasuunnitelmat voivat mennä uusiksi tai kaikki lomalle asetetut odotukset eivät tunnukaan täyttyvän. Siinä tilanteessa helpottaa ajatus: nyt on näin. Tämäkin menee ohi.

Niin poikkeusaika, stressi, kuin lomakin ovat ohimeneviä. Voinko siis hyväksyä tämän hetken sellaisena kuin se on? Nauttia siitä hyvästä, mitä sillä on tarjota.

5. Vaihda ympäristöä ja pysähdy hetkeen

Jos rentoutuminen aiemmista vinkeistä huolimatta tuntuu haastavalta ja mieli taipuu helposti suorittamisen tai murehtimisen kannalle, tekee hyvää myös vaihtaa maisemaa pois tutusta ympäristöstä, jossa on ärsykkeitä, jotka muistuttavat tekemättömistä asioista. Kun tämän tekee heti loman alussa, voi mielen olla helpompi siirtyä lomamoodiin ja loppulomasta on helpompi nauttia.

Vaikka ulkomaille ei poikkeusoloissa päästä, on meillä Suomessakin mielettömästi kauniita paikkoja, kun vaan annamme itsellemme luvan pysähtyä hetkeen, tutkia ympäristöä ja huomata, mitä kaikkea on läsnä. Mitä huomaat, kun sallit itsellesi luvan pysähtyä hetkeen ja mielen keskittyä muuhun kuin murehtimiseen, suorittamiseen tai ongelmien ratkaisuun? Jos mielen on vaikea päästää irti ongelmista, kysy itseltäsi: Jos ongelma on läsnä vielä seuraavassa hetkessä, voinko miettiä sitä vasta sitten?

Rentouttavaa ja nautinnollista lomaa,
Sami ja Lotta Niemi
Pilvia Oy

Teksti: Roosa & Mikko Äikäs
Kunto- ja hyvinvointikeskus Studio Onen yrittäjät

Roosa ja Mikko luotsaavat Turkulaista Kunto- ja hyvinvointikeskus Studio Onea, joka tarjoaa matalan kynnyksen kuntokeskuspalveluita ja muita hyvinvointipalveluita, kuten henkilökohtaista liikunta- ja ravintovalmennusta sekä mindfulness ohjausta. Lue lisää Studio Onen tarjonnasta täällä: www.studio-one.fi ja tutustu kuntokeskukseen veloituksetta itseksesi tai varaa maksuton tutustumistapaaminen personal trainerin tai ravintovalmentajan kanssa.

Kuvat: Roosa Äikäs, Mindful living photos
Ota Mindful living photos seurantaan Instagramissa @mindfullivingphotos